Ismét elindul a virágosítási program
Április 17-ig lehet jelentkezni egynyáriak ültetésére
2015-04-07

Egy település arculatát a fák, virágok, ápolt közterületek teszik barátságossá. A természetes, szép környezet nem csak látványnak kellemes, hanem egészségesebbé, tisztábbá is teszi a környezetet.

Az önkormányzat évről évre egyre növeli a virágos közterületek számát, törekszik egyre nagyobb területen, egyre magasabb színvonalú zöldterület fenntartásra, fejlesztésre. Kerületünkben már évek óta jellemző, hogy a környezetre érzékenyebb lakók önszorgalomból gondoznak egy területet, melyet ezért részben sajátjuknak is éreznek. A kertes házak előtti zöldterületeket is sokan az elvártnál jóval magasabb színvonalon, mindenki örömére igényesen ültetik be, tartják karban. A fejlődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly a Főkert Nonprofit Zrt. által meghirdetett "Virágos Magyarország 2014" országos környezetszépítő versenyen Budafok-Tétény különdíjat - és ezzel együtt 500 db tavaszi árvácskát- nyert, mely szintén a kerület további parkosítását támogatja.

Ezen eredményekre alapozva idén ismét útnak indul a program.  Az idei célnak azt tűztük ki, hogy minél több virágos közterület valósuljon meg közös összefogással. A zöldfelületek szépítésére, hasznosítására a legkedveltebb és legelterjedtebb növények az egynyári virágok. Ez a növénycsoport rendszeres ápolást igényel, melyért cserébe tavasztól akár késő őszig folyamatosan nyíló, tarka színekben pompázó virágokkal hálál meg.
Virágágyások beültetésére lakcímenként maximum 50 db egynyári növényt, utcafrontra néző balkonok díszítésére pedig lakásonként maximum 10 db növényt ajánl fel az önkormányzat vegyesen, melyek neveléséhez a szükséges ládákat, virágföldet és a gondoskodást a jelentkezőknek kell biztosítaniuk.
Virágágyások esetében a növényeket közterületi részekre, főként főútvonalak és gyűjtő utak mentén, az úttest és a járda közötti zöldfelületi sávba kérjük beültetni, illetve ahol erre nem alkalmas a terület, a kerítések előtti közterületi zöldsávba, esetleg arra megfelelő tartóba, edénybe. A növények kiválasztásának és pontos darabszámának meghatározása érdekében a Polgármesteri Hivatal illetékes szakembere helyszíni szemlét fog tartani. A programra magánszemélyek és intézmények jelentkezését is várjuk.
Közös érdekünk, hogy az örökbe fogadott területek javítsák az itt élők életminőségét, szebbé, kulturáltabbá tegyék a környezetet, így kertész szakembereink szakmai tanácsokat is szívesen adnak a telepítést megelőzően vagy a gondozási időszakban. A növényeket előre egyeztetett időpontban a Polgármesteri Hivatalban vehetik át a programban résztvevők.
Jelentkezni egynyáriak ültetésére 2015. április 17-ig lehet.  A jelentkezési lapot a csatolt dokumentumra kattintva is letölthetik vagy személyesen átvehetik a Városház tér 11. szám alatt. A kitöltött lapok leadhatók a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáin és a Városháza portáján, valamint elküldhetik e-mailben is a viragositas@bp22.hu címre.