Európa jövője: a nemzetállamok reneszánsza, globalizáció nélkül
A magyar kormány évek óta két lépéssel a világ előtt jár, és erre joggal lehetünk büszkék - mondta Bayer Zsolt a Savoyai Kör vendégeként.
2017-02-23

Európa jövője a tét! - ezzel a címmel tartott előadást Bayer Zsolt, neves író, publicista, február 15-én, szerdán este a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete nagytermében, a Savoyai Kör meghívására. A kétórás "sorselemzés" levezető moderátora Szepesfalvy Anna alpolgármester volt. A rendezvényen jelen volt Karsay Ferenc polgármester, valamint Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármesterek is.

"A nemzetközi helyzet fokozódik" - ezzel a közismert szófordulattal indított a neves előadó, aki fokozatosan belelendülve, sorolta érveit állítása alátámasztására a száznál is nagyobb számban megjelent érdeklődő közönségnek. - Nagy változások elé nézünk - folytatta. - Magyarország a nemzetközi figyelem középpontjában áll! Ennek az országnak olyan kormányzata van, amely hetedik éve nem tétlenkedik, cselekszik, a problémák megoldásán dolgozik, és ezért "meg is kapja a magáét". Az elején szidják minden lépéséért, aztán sorra beigazolódik, hogy igaza van. A kormány évek óta két lépéssel előre jár, és gondolkodik a világ várható eseményeit tekintve! S a világ csak néz, csodálkozik, hogy ez a kis ország "előre megmondta" - hangzott el. 

Bayer Zsolt arra figyelmeztetett, senkit ne tévesszenek meg a balliberális sajtó "elfogult hazugságai". - Két világban élünk, mert a nyugati médiában mindent megtesznek ellenünk, de a kommentek között egyre szaporodnak az olyan kijelentések: "Végre valaki megvéd bennünket!" Bayer a miniszterelnököt idézte, aki szerint miközben a liberálisok körében sokan szidják a magyar közmédiát javasolni lehet nekik, hogy nézzék meg az amerikai kereskedelmi tévék adásait és akkor megkönnyebbülten kapcsolnak majd vissza a "mi köztévénkre". - Ha megnézik a mai német sajtót, elszörnyülködhetnek! - mondta az előadó.  Merre tart szeretett Európánk, és a világ? - tette fel a költői kérdést Bayer Zsolt, amire meg is adta a választ: - Ez a világ a pusztulása felé rohan! Ha minden így halad tovább, mint most, "nekünk harangoztak"! Két dologra alapozom mindezt, az egyik, hogy vészesen fogy hazánk és a kontinens lakossága, másik, hogy a migrációs hullám lemoshat bennünket. - mondta Bayer Zsolt. Mindezt adatokkal támasztotta alá, amelyből csak két ijesztő adat: ötven év múlva a Föld lakossága megduplázódik, azaz 15 milliárdan leszünk. Minden kontinens jelentős szaporodással számolhat, miközben Európa lakossága csökken!

A jövő a nemzetállami reneszánsz, globalizáció nélkül! - szögezte le, majd rátért az OLAF-jelentésre, amely a 4-es metró körüli visszaélésekről "jelent". - Ez ügyben lesznek még hamarosan nagy meglepetések, újabb nevekkel! - mondta. Az est zárásaként - kérdésekre válaszolva -  nem maradhatott el a 2024-es Budapesti Olimpia témája sem. - Olimpiát rendezni jó, különösen egy olyan nemzetnek, amely sporteredményei alapján rászolgált erre! - jelentette ki.  - Jót tesz nemzeti büszkeségünknek, és ha okosan csináljuk, még dollár milliárdokban mérhető hasznot is hozhat. Európának ebben a felében már épp itt az ideje egy olimpiának! - mondta a Savoyai Kör első rendezvényének előadója, Bayer Zsolt író, publicista.

(Temesi László)

Kapcsolódó képgaléria: