Július 21-én elindul a dél-budai főművi rendszer kivitelezése
2014-07-21

Július 21-től várhatóan szeptember végéig csatornaépítés miatt félsávon lezárják a budafoki Gyár utca egy-egy szakaszát. A félútpályás forgalmat sebességkorlátozás mellett biztosítják. A beruházás a főváros 16 kerületét érintő Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt részeként valósul meg, európai uniós forrásból.

A budafoki Gyár utcai szennyvízcsatorna fektetéssel megkezdődik a dél-budai főművi rendszer kivitelezése. Július 21-től várhatóan szeptember végéig a Gyár utcában forgalomkorlátozás lesz érvényben, mely szerint az arra közlekedők szakaszonként csak egy-egy sávot használhatnak.

A munkálatok idején a kétirányú forgalom az utcában továbbra is biztosított. A kivitelezés mindkét sávot érinti, de útszűkület egy időben csak egy sáv miatt kerül kialakításra. A munkaterület környezetében 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnek be.

A 40 méterenkénti lezárás a csatornafektetés ütemével folyamatosan halad előre a Gyár utca 12. számú ingatlantól a Fonó utca irányába. Az elkészült részeken az ideiglenes úthelyreállítást is folyamatosan végzik.

A Vágóhíd utcai aluljáró a jelenlegi építési fázisban nem kerül lezárásra. Az aluljárót érintő pontos munkakezdési időpontról és a forgalmi változások részleteiről a későbbiekben további tájékoztatás várható. Az aluljáró gyalogos forgalmát a kivitelező folyamatosan igyekszik biztosítani a későbbi lezárás ideje alatt is.

A fővárosban már csak egyetlen kerület csatornahálózata nem csatlakozik valamelyik szennyvíztisztító telephez. Budafok-Tétény szennyvize ezidáig a dél-budai kiömlőkön keresztül, megfelelő tisztítás nélkül került a Dunába. A BKISZ beruházás fontos eleme a dél-budai főművi rendszer teljes körű kiépítése: a XXII. kerület szennyvize a fejlesztés eredményeként a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd, így nem károsítja többé a Duna vizét.