Főszerepben: Budafok-Tétény
2014-11-11

Délelőtti program:

Cifra Palota - Diótörő

2014. november 16. vasárnap 10:00 - 13:00

Előcsarnok, ??vegterem

A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

A programon való részvétel ingyenes.

10.00 -tól: Misi Mókus kalandjai című bábjáték A Színes kezek - a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola báb- drámatanszak hallgatóinak - előadásában

12.00-12.20: a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc csoportja

12.20-12.30: Spicc & Flex Táncegyüttes

12.30-12.45: a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc csoportja

Helyszín: Könyvesbolt előtti tér


Kreatív és zenei foglalkozások:

- Balettcipő

- Balerina

- Dióhéj

- Zenei aláfestés

- Díszletkészítő műhely

- Tánclépések

- Dió-dallam

- Mü-pa-pa

- Muzsika-csipkéző

- Fülelő

- Müpa csemegéző

Helyszín: Előcsarnok - földszint, emelet


Zenés-mesés foglalkozások kicsiknek:

- Ritmusozó

- Diafilm-sarok

- Bábok-jelmezek

- Mondókázó

- Ölelős-dalolós

- Mesesziget

Korosztály: 0-12 év


Esti program:

Gyöngyösi Ivett és a Budafoki Dohnányi Zenekar

2014. november 16. vasárnap 19:30 - 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


Vezényel: Hollerung Gábor

Közreműködők: Gyöngyösi Ivett zongora

Webern: Passacaglia, op. 1

- Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54

- Brahms-Schönberg: g-moll zongoranégyes - zenekari átirat

A koncert ifjú szólistája a Zeneakadémián Dráfi Kálmán és Némethy Attila növendéke. Gyöngyösi Ivettnek a 20. század egyik legnagyobb formátumú zongoraművésze, Fischer Annie a példaképe, akinek akár még a nyomdokaiba is léphet, hiszen sorra nyeri a versenyeket, kiemelkedő tehetsége egészen nyilvánvaló. A Junior Prima-díjas művész a romantikus zenében érzi igazán otthon magát.

Ezen a hangversenyen is ebbe a világba kalauzol bennünket Schumann örök szépségű zongoraversenyével. Hollerung Gábor karmester e mellé olyan alkotásokat választott, amelyek ritkán hallhatók hangversenyteremben, és amelyek érdekes módon kapcsolódnak a romantikához. A 20. század második felének alapvető fontosságú kompozíciós technikája volt a szerializmus, amelynek megszületése Anton Webern nevéhez fűződik. A barokk variációs formában írt, de Brahmsra is utaló, zenekari Passacaglia azonban korai mű, diplomadarabként született 1908-ban, a késő romantika jegyeit viseli magán, s a fiatal zeneszerző Schönbergnél folytatott tanulmányait zárta le ezzel a gyönyörű tétellel. Arnold Schönberg élete végéig tanított, az Egyesült ?llamokba való emigrálása után is. Az általa kiindulópontnak tekintett Brahms magyaros fináléjú zongoranégyesét itt írta át zenekarra 1937-ben, az izgalmas hangzású művet a Los Angeles-i Filharmonikusok mutatták be.

Nem mindennapi műsor egy nem mindennapi tehetséggel, Magyarország egyik legdinamikusabb zenekarával - ezt kínálja ez az este.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.