8 éves a Vizsla Túra
A házi kedvencek és gazdáik márciusban tartják 85. kirándulásukat Pusztavacson
2015-03-09

Közel 300négylábú és több mint 500 kétlábú vett részt az idei első, sorrendben a 83. Vizsla Túrán a Kamaraerdőben. Minden eddigi rekordot megdöntött a 8. születésnapi találkozó. Tollár Mónika, a Vizsla Túra alapítója 2007-ben az Illatos úti menhelyről fogadta örökbe Emma nevű kutyáját. A környéken nem volt kutyás társaság, főleg nem vizslás, így Móni gondolt egyet és megalapította ezt a vizslás társaságot. A kezdeményezés mára már országos szintűvé nőtte ki magát.

Jelenleg hány tagja van a Vizsla Túrás társaságnak és hol találkoztok?
Jelenleg több mint 1.600 regisztrált négylábú taggal és a hozzájuk kapcsolódó kétlábú családtagokkal büszkélkedhetünk. Főtevékenységünk olyan félnapos, illetve egész napos túrák szervezése hazánk határain belül, változó helyszíneken, havi egyszeri alkalommal, ahol önfeledten kirándulhatunk kutyáinkkal. Stábunk már hetekkel-hónapokkal korábban megkezdi a felkészülést egy-egy túrára: a kiválasztott helyszínre 8-10 csapattagunk utazik el, hogy megtaláljuk az ideális túraútvonalat, kijelöljük az alkalmas parkolóhelyet, illetve megszerkesszük az odajutás pontos leírását. 2015. első félévében Pusztavacsra, Városlődre, Szokolya/Királyrétre, valamint Gyömrőreés Pátkára látogatunk majd el.

Miért jó ehhez a csapathoz tartozni?
A Vizsla Túra nem titkolt célja, hogy a havi egyszeri közös séta során ne csak négylábú kedvenceinket fárasszuk le alaposan, de mi, gazdik is új embereket, barátokat ismerhessünk meg. Ezek a közös túrák remek lehetőséget biztosítanak továbbá arra, hogy minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhasson egymással, elősegítve a szocializációjukat. Olyan önkéntes, civil, hobbikutyás szerveződés vagyunk, amely mentes minden kötelezettségtől és bürokráciától: egyetlen célja a kutyák szeretete. Nálunk minden vizslának és vizslakeveréknek helye van, amennyiben képes a fajta- és embertársaival együtt, többedmagával, csapaton belül békésen sétálni. Ebbe a közösségbe bárki beléphet, akinek van vizslája és bármikor kiléphet, ha úgy tartja kedve. A lényeg, hogy amíg köztünk van, jól érezze magát ő és a kutyája.

Az elmúlt 8 évben melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?
A legfrissebb s egyben legszebb élményünk minden bizonnyal a Vizsla Túra 8. születésnapja volt, melyet rekordrészvétellel ünnepeltünk a Kamaraerdőben idén januárban. Csodálatos, örömteli érzés volt látni azt a közel 300 boldog vizslát, melyek közül jó páran a legeslegelső Vizsla Túrán is velünk voltak. Megható volt rálátni a folyamatra, hogy nemcsak mi, gazdik, de a kutyáink is idősebbek lettek 8 évvel a kezdetek óta. S bár sokan nincsenek már köztünk, az Égi Vadászmezőkön is havonta rendeznek Vizsla Túrákat"Ś

Milyen nehézségeken vezetett át a vizslás közösség?
Közösségünk helyzete - éppen népszerűségünknek és közismertségünknek köszönhetően - a kezdetek óta sokat változott. A résztvevők folyamatos nagy létszáma miatt a túráink bejelentés-kötelezettek lettek. Nem mehetünk például "csak úgy", nemzeti parkok területére, természetvédelmi területekre, zsúfolt kirándulóhelyekre - s ezen
kívül még számtalan feltételnek kell teljesülnie egy-egy helyszín kiválasztásakor. Tevékenységünk 8 éve során a biztonság (kutyáink és gazdáik biztonsága) mindig a legfontosabb szempont volt. Épp ezért megyünk kizárólag olyan vizslaszerető, kutyabarát helyekre, (magán)területekre, településekre, önkormányzatokhoz, vadásztársaságokhoz, akik egy-egy előzetesen egyeztetett időpontban szívesen befogadnak minket egy-egykirándulás erejéig.

Azt mondják, minden gazdi hasonlít a kutyájára vagy fordítva, de legalábbis megtalálják egymást. Ki választ vizslát maga mellé?
A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya: Svédországtól Koreáig nagyon sok helyen ismerik, szeretik, tartják, tenyésztik. Legfőbb jellemzői az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés és a harmonikus mozgás. Kedves, melegbarna, szerelmetes pillantású szemek - huncut kópésággal keverve. Egyfelől lustálkodó kanapéspecialista, örökös ágybanalvó, simogatásimádó - másfelől fáradhatatlan energiabomba, játékos gyerek, hancúrozó bohóc. Az egyik legsokoldalúbb fajta, igazi mindenes: egyszerre vadászkutya, a család
kedvence és a gyerekek játszópajtása, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, a durva bánásmódot nehezen viseli, de a szerető gazdának a csillagokat lehozná az égről. Rendkívül könnyen tanítható, házőrzőnek azonban nem alkalmas: a besurranót éppúgy körülrajongja, mint aközeli barátot. A magyar vizslát, mint fajtát nem lehet csak kedvelni - kizárólag rajongani lehet érte! S ahogy a négylábú is végtelen imádattal csüng gazdáján, a vizslatartók döntő többsége gyakorlatilag szerelmes a kutyájába.

Hol lesz a legközelebbi Vizsla Túra? Aki kedvet kapott, hogy csatlakozhat?
A 85. Vizsla Túra 2015. március 29-én, vasárnap lesz Pusztavacson. A jubileum alkalmával külön meglepetéssel várjuk a résztvevőket. További információk a túráról, valamint a jelentkezés feltételeiről és módjáról:www.vizslatura.hu(kapcsolat:tura@vizslatura.hu). Facebook oldalunk, ahol folyamatos tájékoztatást biztosítunk aktuális rendezvényeinkről:http://www.facebook.com/vizslatura.hu

Viszkocsil Dóra

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/03/02/8-eves-a-vizsla-tura/