Az Önkormányzat első ízben csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz
2014-11-23Az elmúlt 40 évben világviszonylatban megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége és évenként további 1-2 százalékkal nő. Az Európai Unió tagországaiban 2011-ben az egy főre jutó hulladéktermelés 500 kg-ot tett ki. (az EU-27 átlaga, forrás: Eurostat). Ez a nagy mennyiségű hulladék a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó gyártás és a túlzott fogyasztás eredménye.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezése megelőzésének a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Az Önkormányzat első ízben vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/?utm_source=newsletter_149&utm_medium=email&utm_campaig... akciójában.

Szlogenünk: Ismerd meg, próbáld ki, alkalmazd!

Ennek jegyében arra vállalkoztunk, hogy felhívjuk az akcióra a figyelmet, és 2014. november 22-30. között honlapunk nyitóoldalára gyűjtünk olyan internetes portálokat, amelyek hulladékcsökkentéssel kapcsolatos információkkal, praktikákkal foglalkoznak, bízva abban, hogy akad egy-két ötlet, amit kipróbálnak, majd módszeresen alkalmaznak is az érdeklődők.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerhulladék növekvő mennyiségére, az élelmiszerhulladék-csökkentés szükségességére. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület közvetít a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, így tevékenysége kettős célt szolgál. A http://www.elelmiszerbank.hu/hu/hogyan_segithet.html honlapon tájékozódhatunk arról, hogy miként lehet kapcsolódni a munkájukhoz.

A hulladékcsökkentésnek öt szintje van: hulladékmegelőzés > újrahasználatra előkészítés > újrahasznosítás > energetikai hasznosítás > ártalmatlanítás (lerakás), mint legvégső megoldás.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és portálgyűjteményünk az első három szint megerősítését, elterjesztését és alkalmazását támogatja.

A hulladékmegelőzés alfája és omegája a tudatos vásárlás. A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapja felhívja a figyelmet az etikailag és környezetileg tudatos vásárlás jelentőségére:

http://tudatosvasarlo.hu/tve

A Hulladék Munkaszövetség Nulla Hulladék Programja segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújt minden érintett csoportnak, hogy mit tehet a hulladékcsökkentés érdekében:

http://humusz.hu/nullahulladek/

Érintett csoportonkénti további praktikák találhatók az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. honlapján

www.hulladek.eu

Mit gyűjthetünk szelektíven és mit nem?

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/miteshova/

A kerület kerttulajdonosai számára hasznos komposztálási ismeretek találhatók az alábbi szakmai linken:

http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/komposzt.htm

és mindez mozgófilmen a Hulladék Munkaszövetségtől:

http://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. honlapja tartalmazza azokat szolgáltatásokat, információkat, amelyek minden budapesti lakos számára fontosak:

http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt

Végül szeretnénk felhívni a figyelmet Hankó Gergely cikkére; a hulladékgazdálkodást és a levegőtisztaság-védelmet egyszerre érintő kérdésre, a tüzelés tudományára és a hulladékégetés veszélyeire, tilalmára:

http://diak.hulladekboltermek.hu/hirek/1447/425021/20141117_a_legegetobb_problema_1.htm

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét felhívását közzétettük az Önkormányzat honlapjánés a Városházi Híradóban, megküldtük az önkormányzati intézményeknek, kerületi iskoláknak, óvodáknak, civil szervezeteknek, továbbá az iskolák számára hulladékcsökkentésre vonatkozó módszertani modulokat is küldtünk a XXII. kerületi Tankerület segítségével.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik felhívásunk nyomán részt vesznek az akcióban és érdeklődve várjuk azon iskolák visszajelzését, amelyek kipróbálták a módszertani modulokat. Örömmel vennénk, ha valamely praktika kipróbálásáról, alkalmazásáról hírt kapnánk, vagy újabb bevált eljárásokról küldenének megosztható leírást. A portálgyűjteményt az Európai Hulladékcsökkentési Hetet követően elhelyezzük a honlap környezetvédelmi felületén: http://budafokteteny.hu/ugyintezes/kornyezetvedelem.php


A felhívásunk nyomán több kerületi intézmény is csatlakozott az akcióhoz: