Idén is meghirdetik az Élelmiszer-lavina pályázatot
2015-02-24

Idén is meghirdették az Élelmiszer-lavina közösségeknek szóló pályázatát. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta közös programjára civil szerveztek és önkormányzatok jelentkezhetnek több millió forint értékű zöldségvetőmagra pályázva 2015. március 6-ig - olvasható a szervezők közleményében.

A pályázatra olyan jelentkezőket várnak, akik vállalják, hogy a földjeiken szakmai felügyelet mellett, rászorulók aktív bevonásával termelnek élelmiszert az elnyerhető magokból, majd a megtermelt élelmiszert szétosztják a környék hátrányos helyzetben élő lakosainak, időseknek, fogyatékkal élőknek. Az Élelmiszer-lavina így tulajdonképpen hal helyett hálót biztosít a rászorulók számára - mondta el Cseh Balázs, az idén 10 éves Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A program egyik célkitűzése, hogy a jelenleg kihasználatlan családi kiskertekben segítse újra elindítatni az egészséges élelmiszernövények termelését. A program keretében megvalósuló mezőgazdasági termelésbe azért tekintik fontosnak a szervezők a rászorulók bevonását, mivel ők így a kiosztott terményeken túl olyan tudásra is szert tehetnek, amelyet a saját kertjeik betelepítésénél is hasznosíthatnak - olvasható a közleményben.

Tavaly a programban 37 önkormányzat és civil szervezet vett részt, akik a saját földjeiken összesen mintegy 170 tonna élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember munkájának bevonásával. A közlemény szerint az Élelmiszer-lavina program tavaly több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen tudott segíteni.

A program jótékonysági nagykövete Novodomszky Éva televíziós személyiség, aki úgy véli, a közösségi termelés öngondoskodásra tanít, a megtermelt zöldségek pedig valódi, kézzelfogható segítséget jelentenek a hátrányos helyzetű családoknak.

A most hatodik alkalommal kiírt Élelmiszer-lavina pályázat keretében eddig több mint 100 ezer rászoruló kapott segítséget - áll a közleményben.

A 2015-ös pályázati kiírás az elelmiszerbank.hu honlapon tekinthető meg.

Forrás: MTI